Το ΑΠΘ μπορεί να παίξει έναν ηγετικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο και τις παρευξείνιες χώρες
Σε διεθνή επιστημονική συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στη Ραμάλα της Παλαιστίνης, παραβρέθηκε το Σαββατοκύριακο ο Κοσμήτορας του Τμήματος Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γρηγόρης Ζαρωτιάδης.

Το διεθνές workshop εντάσσεται στο πλαίσιο του δικτύου συνεργασίας του ΑΠΘ με πανεπιστημιακά ιδρύματα από τουλάχιστον 50 χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Παρευξείνιας Ζώνης σε μία προσπάθεια διεύρυνσης των σχέσεων του και ενίσχυσης της διεθνούς παρουσίας και αναγνώρισής του.

«Πιστεύουμε ότι το ΑΠΘ μπορεί να παίξει έναν ηγετικό, ιστορικά και μελλοντικά, ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Η συγκεκριμένη συνάντηση είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί αναδεικνύει την επιστημονική και κοινωνική παρέμβαση του ιδρύματός μας και αναπτύσσει τις σχέσεις και την αναγνωρισιμότητά του μέσα από συνεργασίες» υπογράμμισε ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης στην εκπομπή της TV100 “Τα λόγια της Πόλης” και στη δημοσιογράφο Μαρία Αναγνωστίδου με αφορμή την επιστημονική συνάντηση στη Ραμάλα.

Η υλοποίηση του workshop, στο οποίο συμμετείχαν επιστήμονες από όλο τον κόσμο, έγινε στο πανεπιστήμιο Birzeit που θεωρείται το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό εκπαιδευτικό ίδρυμα του κράτους της Παλαιστίνης. Βασικό αντικείμενο της συνάντησης ήταν η συζήτηση γύρω από νομικά, οικονομικά και πολιτικά ζητήματα της κρατικής υπόστασης της Παλαιστίνης, οι ιδιαιτερότητες και το μέλλον της.
Από το συνέδριο, όπως επισήμανε ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, προέκυψαν τρία σημεία τα οποία, τηρουμένων των αναλογιών, θυμίζουν την κατάσταση που επικρατεί και στην ελληνική πραγματικότητα.

«Κατ’ αρχάς η αίσθηση είναι ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στην παλαιστινιακή κοινωνία και τις παλαιστινιακές αρχές. Είναι εμφανές ότι έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο πολιτικό κενό που δυστυχώς δεν προοιωνίζει ευχάριστες εξελίξεις στην περιοχή» τόνισε ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης . «Οι ρυθμοί μεγέθυνσης είναι μεν υψηλοί, αλλά υπάρχει τεράστια κοινωνική ανισότητα, βιαίως εξελισσόμενη. Από τη μία πλευρά δηλαδή, υπερβολικός πλούτος με πανάκριβα αυτοκίνητα και πολυτελή διαβίωση και από την άλλη ποσοστό ανεργίας που αγγίζει το 30% και συνθήκες διαβίωσης στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης. Όλα αυτά φωτογραφίζουν μία εξέλιξη η οποία μακροπρόθεσμα δεν είναι οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμη συνολικά για την ευρύτερη περιοχή».